diumenge, 18 d’octubre del 2009

Urbanitat digital

Els blocs ens ofereixen una magnífica oportunitat de fer sentir la nostra veu a la Xarxa i amb impacte global. La llibertat d'expressió mai no havia comptat amb uns aliats tan ferms i equànimes.

Però, si volem que la convivència sigui profitosa, caldrà observar normes d'urbanitat com en qualsevol altre aspecte de la vida social.

Com actuen les empreses proveïdores en cas que es traspassin els límits de la urbanitat o de la legalitat? Heu llegit les condicions d'ús dels serveis 2.0, p.e. les de Google?

Com veieu iniciatives com aquesta? És llibertat d'expressió? És admissible? Comenteu, comenteu... que hi ha teca.

21 comentaris:

  1. Carlos Fouz:

    Bé segons les condicions de google, nosaltres sóm responsables de la informació que penjem , però el poder final d'ús de la informació penjada és de Google ( la pot esborrar, modificar,etc... sense permís ni notificació )

    Respecte a "Puta S.G.A.E." em reservo la meva opinió sobre l'sgae però mostra el problema de la lliure expressió sense límits ( això és un cas molt normal per la joventut (adolescents) d'avui dia... que es posen a parir on-line, fins a arribar a possar denuncies de calumnies,etc.. fins a on i quan hem d'esperar per actuar ? dificil solució, esta clar que si arriba alguna a la policia en lloc de solventar-ho s'enredarrà més tot)

    ResponElimina
  2. Cadascú és responsable del que fa sempre i quan estiguis degudament identificat. Quan s'aprofita del anonimat per a escriure falsetats, insults o calúmnies el responsable és el servidor que les hospeda. Penso que la responsabilitat és compartida, la culpabilitat és de qui comet la "infracció" i sempre i quan la legalitat ho determini.

    Per altre costat, crec necessari el poder expresar-te lliurement i anònimament si així es desitja. Un dels problemes és el mal ús de la llibertat d'expressió, per a corregir-ho haurian de preveure mecanismes de control no coercitius.

    ResponElimina
  3. Puf, segons les condicions de Google quan acceptes les condicions has de fer un pacte quasi amb el diable. Per una banda com a usuari ets responsable de tot el que passi però per altra banda Google per fer modificacions,etc sense previ avís i pot analitzar el teu contingut per si estàs fent un dolent ús.
    I sobre el tema de SGAE millor ni parlar...

    ResponElimina
  4. Estic d'acord amb Mònica, però és el preu que hem de pagar per fer servir una eina gratuïta. El negoci és el negoci. Google ens dóna una eina per a que expliquis les teves coses al mon (potser algú està interessat!) i a canvi ells disposen del contingut i, de la teva major o menor fama, per penjar-hi publicitat. O vendre les dades a algú, per què pugui dirigir millor la seva campanya de vendes (desprès de filtrar tot el que escrius i comparar el teu perfil de visites i enllaços contra uns altres milers més...). El que també em preocupa és que tot i que el tràfic de dades passi per la nostra jurisdicció, les condicions de servei ens diuen que depenem de la jurisdicció nordamericana. D'aquesta manera a la mínima sospita podem quedar-nos sense compte. On queda la llibertat d'expressió?

    ResponElimina
  5. Comparteixo part de l'opinió d'en JCMR. Es cert que al se gratuit és el preu que paguem, però també és cert que tenim tota la informació al respecte al nostre abast abans d'accedir-hi i que ho fem voluntariament per aprofitar-nos.
    Crec que donat que poden donar-se d'alta usuaris amb dades falses, es l'unica forma que tenen de poder combatir contra l'ús fraudulent que aquests puguin fer.

    ResponElimina
  6. Estic d'acord amb tot el que dieu. Ningú dona duros a 4 pessetes. La millor solució està en la teva capacitat de discernir si els beneficis que et comporta utilitzar aquesta eina equilibra les desavantatges. Google té un negoci i l'explota com vol. Si no t'agrada, no utilitzis aquesta eina.Només la teva intel.ligència podra aconsellarte com i per a que utilitzar aquesta eina.

    ResponElimina
  7. Crec que tots estarem d'acord amb moltes coses, i es clar que si volem dependré d'un servei gratuit tocarà, com no baixar-se els pantalons, d'un costat com diu la Monica cadascu es responsable del que passi al seu bloc i del que publiqui però els de Google de que es fan responsables? de cara a nosaltres de res, ara si be una cosa que públiques alguna cosa que no claudica amb la seva doctrina, au de potetes al carrer sense dir-te ni ase ni bèstia.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. No em preocupen les condicions d'us dels serveis. Esta a la meva ma el risc de respectar-los o ser trangresor. Es responsabilitat de cadascu alloq ue pareix i escriu i si no estas disposat a asolir les consequencies, millor deixa-ho estar.

    Ho del puta sgae em sobta mes. No pel fet de l'abus de la SGAE, respecte als quals exercire el meu dret a guardar silenci, pero si que crec en el respecte i les bones paraules. Titols com aquests fan pensar en exaltats, amb poc gust per la conversa sana i adulta i moltes ganes de picabaralles dialectiques absurdes.

    Violencia verbal gratuita sense mes.

    ResponElimina
  10. Estic d'acord amb tots els comentaris. Cada vegada que signes un acord amb google, que per defecte es fa més sovint del que ens imaginem, som responsables de tots els actes que es puguin derivar a més que, tal i com ja han comentat, poden modificar i variar sense previ avís. Quina raó amb l'escrit: "Pacto con el diablo".

    ResponElimina
  11. Una vez más entran en conflicto derechos fundamentales y, por lo tanto, la solución no puede ser salomónica y las leyes son claras hasta que se entra en la casuística y, en muchos casos, la mala fe de la gente.
    Se trata del frágil límite entre el derecho a la intimidad y la libertad de expresión y si hablamos de blogs periodísticos, también hay que valorar el derecho a la información.
    Por ello la observancia de una cuidadísima “urbanidad digital”se hace del todo necesaria. La pena es que hoy en día la urbanidad brilla por su ausencia también en el mundo analógico.
    En cuanto a las condiciones de Google y otros, me apunto a lo que decís algunos, si te parece abusivo, no lo aceptes. Como decía aquel antiguo anuncio “busque, compare y si encuentra algo mejor, cómprelo”.

    ResponElimina
  12. Això dels Blogs ja fa temps que va, però crec que no té el mateix reso que per exemple el Facebook, d'acord que són per temes diferents però en tema internet hi ha moltes coses.
    I pel que deien els altres comentaris tenen tota la raó amb el fet de que sempre estem firman pactes amb el dimoni quan vas a la caixa i et donen una targeta de credit també ens fan firmar coses que poca gent es llegeix, i, moltes vegades millor no llegir-ho.
    Una salutacíó a tothom!!!

    ResponElimina
  13. M'ha cridat l'atenció el fet que els usuaris decidim quina informació "penjem", però una vegada aquesta informació està al blog passa a ser propietat de Google, que pot utilitzar aquesta informació lliurement i sense cap autorització per part de l'usuari (la pot esborrar, modificar, etc).

    Desde la meva ignorància també m'ha cridat l'atenció la utilització de "cookies" per emmagatzemar les preferències de l'usuari, etc.

    En relació les dades personals necessàries per registrar-se en el blog (nom, correu electrònic i contrassenya) crec que proporcionen un gran anonimat, ja que pots donar dades falses. Llavors en cas de necessitat d'identificació o localització d'algún usuari per ús indegut sèria molt complicat ja que s'hauria de fer a partir de l'IP de l'ordinador, i l'usuari es pot conectar desde qualsevol ordinador amb conexió a internet (cibercafé, locutori, etc).

    ResponElimina
  14. Estic d'acord amb els que penseu que fer servir el Google és una elecció lliure, i es la nostra responsabilitat respectar les condicios (tot i que normalment mai ens llegim les condicions d'ús).
    Però:
    - Cóm és possible que pretenguin que acceptem "qualsevol canvi futur" de les condicions sense que tinguin obligació de fer-nos-ho saber ?
    - D'altra banda ja heu parlat suficientment de les dades privades i el que està clar és que quantes menys dades personals hi posem millor, ja que aquestes passen a formar part de bases de dades la propietat de les quals i la finalitat de les quals ignorem.
    Bona nit,

    ResponElimina
  15. Jo crec que cada dia més és una eina a la qual molta gent s'apunta, però sempre que s'utilitzi s'ha de fer servir amb respecte per la resta de persones que col·laboran donant la seva opinió de forma cívica i educada.

    ResponElimina
  16. Bona nit! M'agradari afegir-me al debat de qui és el responsable dels continguts publicats.
    En primer lloc és evident que l'usuari és el responsable, però l'empresa que el publica ha de fer alguna cosa, per tant, per a mi també és responsable.
    Aquesta empresa hauria de generar alertes segons els continguts per que algú s'ho mirés i poder decidir si són o no continguts ofensius.
    Penseu que ho fan?

    ResponElimina
  17. Un vell conflicte, el dret d'informació vs. la llibertat d'expressió, sempre interessant.
    No he consultat tota la informació de l'enllaç, però ja només el títol és ofensiu.
    Per sot, un dels paràmetres de la credibilitat de la informació és la correcció formal (criteri estrictament formal) a l'hora d'exposar qualsevol qüestió.
    Un exemple: la germana Teresa Forcades, segur que heu sentit parlar, en cas contrari, investigueu...

    ResponElimina
  18. Hola. Bàsicament, el que més m’ha sobtat llegint les condicions de Blogger, és que en essència Google ho control tot i no es responsabilitza de res. En qualsevol cas la decisió és lliure i com en totes les decisions ens trobem en una tessitura. En aquest cas cal no oblidar que la finalitat de Google, entenc que és el negoci.

    ResponElimina
  19. El que em crida l’atenció de les condicions d’ús és el tema de “L'usuari accepta que és responsable del seu propi ús del Servei, dels missatges que creï i de les conseqüències que se'n puguin derivar”. Al tractar-se d’un bloc en el que no escriu només una persona, crec que aquesta condició és difícil de complir quan no depèn només d’un mateix.

    ResponElimina
  20. Bona tarda,
    Comparteixo els vostres comentaris. Crec que cadascun de nosaltres som els responsables de la informació que es penja a internet.
    El que em preocupa és el tema de la cessió de dades i que usuaris es donin d'alta amb falses dades.

    ResponElimina
  21. Estic d'acord amb les vostres opinions. També crec que el Facebook permet compartir amics i posar opinions en comú.

    ResponElimina