diumenge, 18 d’octubre del 2009

I un bloc com aquest, el podria obrir fàcilment?

Aquest bloc forma part del paquet de serveis 2.0 que ofereix l'empresa nord-americana Google. Recordeu que aquests serveis:
  1. són gratuïts però en pagueu un preu: la inclusió de publicitat personalitzada ja que un robot va llegint les paraules clau dels missatges que hi dipositeu i dels trajectes que hi feu;
  2. estan sota legislació nord-americana, cosa que afecta l'exercici d'un dret fonamental en l'àmbit europeu: l'autodeterminació informativa, és a dir, la protecció de dades de caràcter personal (en aquesta matèria la legislació dels EUA és molt més laxa que no pas l'europea);
  3. són fantàstics perquè amb una sola clau (la del correu gmail que us hi obriu) en teniu prou per
    • gaudir d'un molt bon sistema de correu electrònic web (gmail) amb un cercador que fa accessible de seguida la informació que us interessi a cada moment i un bon filtre d'spam;
    • poder compartir documents (de text, fulls de càlcul, presentacions electròniques) gràcies a l'aplicació Google docs;
    • geolocalitzar qualsevol esdeveniment, lloc... accedint a Google Maps;
    • tenir els vostres àlbums en línia (Picassa);
    • obrir un bloc com aquest en pocs passos per desenvolupar una feina i anar-hi enllaçant altres eines 2.0 com ara el del.icio.us;
    • compartir un calendari de feina (Google Calendar);
    • i més i cada dia més...
    I tot només havent creat un compte a Gmail... Però, sobretot, no perdeu mai de vista que en cap d'aquestes aplicacions no és convenient deixar-hi dades personals que us identifiquin o identifiquin altres persones!!!

14 comentaris:

  1. La veritat és que bén utilitzats els blocs són una eina genial que ens poden estalviar molta feina en la divulgació de la infomació i que a més a més ens permeten un contacte molt directe amb la resta d'usuaris d'un grup de treball determinat.

    ResponElimina
  2. És una bona eina per expresar les idees i inquietuds de cadascú.

    ResponElimina
  3. Estic completament d'acord amb els missatges anteriors, i és que hi ha molta gent que pot aportar molt de coneixement o habilitats adquirides. En ocasions penso que quan mori la gent gran, molts dels seus coneixements es perdran per que no s'han transmès a ningú (especialment en temes relacionats amb la pagesia. Fora bo que ells, els nostres majors poguesin recollir d'aquesta manera la seva saviesa.

    D'altra banda i canviant de tema m'ha semblat una autentica passada el document amb les condicions de google, bàsicament i resumint, no tens dret a res: legislació d'un altre país,poden fer el que vulguin amb els teus arxius, fotos, etc.

    No podria la GenCat per exemple tenir un servidors amb programari semblant que pugui garantir el dret dels ciutadans a l'accés al web 2.0 sense haver de renunciar a drets fonamentals garantits per la nostra constitució?

    ResponElimina
  4. gencat ha posat en marxa e-Catalunya (http://ecatalunya.gencat.net) i el servei de blocs gencat, que és un dels que podeu remenar i entrar-hi a fer comentaris.

    ResponElimina
  5. És cert Laia, però crec que has d'accedir per invitació. Jo no vaig ser capaç de fe un bloc. És posible que qualsevol ciutadà n'obri un?

    ResponElimina
  6. Quan van cremar per segona vegada la biblioteca d'Alejandria, es calcula que es va perdre un 70% del coneixement humà que existia a l'época. Estic d'acord amb Gus quan comenta que els coneixements s'han de compartir perquè perdurin. Llegia fa uns dies un article en el que es comparava internet a una gran biblioteca pública a la que tot.hom podia afegir exemplars, mitjançant els blocs. Exemplars que a la seva vegada podien ser llegits pels "usuaris" de la "biblioteca". A més, aquesta bliblioteca virtual podria perdurar en el temps, si més no fins que algú decideixi tallar l'accès a la xarxa....

    ResponElimina
  7. ara estic començant a fer ús dels blocs i penso que és una bona manera d´expressar les nostres opinions e idees.

    ResponElimina
  8. Jo m'he llegit les condicions d'us de blogger i google i se m0han tres les ganes d'obrir un bloc amb ells, fan por. Haurem de buscar un altre gestor. Maricel Saball

    ResponElimina
  9. Els serveis 2.0 que ofereix Google, malgrat la seva legislació, no deixa de poder treure molt bon profit en el seu context i mentre no existeixi altres plataformes més properes subjectes a les nostres legislacions que garanteixin el dret a la protecció de dades personals. Per exemple, un bon ús representa la possibilitat de treure’t pes físic de sobre i descarregar-te de motxilla, llibretes, apunts, amunt a avall físicament quan es manega dades e informació que pot estar perfectament centralitzada i accessible des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa. Si s’està treballant sobre un tema, un projecte o vas a classe a prendre apunts, ho pots tenir en documents a Google Docs el qual vas enriquint des de qualsevol ubicació. Sempre parlant de dades no identificatives ni personals, sinó de caire genèric. És molt còmode treure’n profit d’aquesta plataforma i forma de treballar centralitzada i desvinculada d’ubicació física. Moltes persones portem al damunt papers, llibretes, etc que no caldria realment ni tampoc tenir dispersada la mateixa informació en arxius diferents en ordinadors diferents sense saber quina és la versió correcta. És tan senzill com tenir-ho a un únic lloc i sempre disponible, i sense haver de portar-t’ho quan te’n vas.

    Una altra avantatge seria per a petites empreses, amb petits grups de treballadors que necessiten col•laborar i centralitzar el fluxos de treball. Ho dic per experiència doncs un dia parlant vaig ajudar a una persona a que el seu cap s’estalviés una inversió no menyspreable a la seva empresa per a instal•lar-se un sistema de compartició i centralització de fluxos. Va ser tan senzill com compartir un Excel a Google Docs en forma de plantilla i calendari on els diferents treballadors recollien per telèfon les incidències del client i modificaven aquest Excel concurrentment assignant tasques de reparació als tècnics en temps real. Es va eliminar els errors del tipus que un tècnic havia rebut comandes diferents per a un mateix moment a clients diferents amb la conseqüent disculpa a un d’aquests client final i la mala imatge de l’empresa, i a més va permetre augmentar la productivitat i es van minimitzar els errors. Va ser tot un èxit i amb un cost zero. En va fer molta gràcia fins a quin punt pot ser útil quelcom aparentment tan senzill i tant a l’abast sense ser conscient del seu potencial impacte. Aquesta persona va quedar molt bé davant el seu cap i li van donar una prima... jajaja!! no m’ho creia, amb coses tan senzilles poder arribar tant lluny....cost-benefici insuperable.

    GM

    ResponElimina
  10. Està clar que el bloc com a eina ens facilita moltísimes possibilitats per publicar informació. El que no està tan clar és la potestat de "Google" per tal d'intervenir les nostres comunicacions i facilitar la nostra informació personal.

    ResponElimina
  11. En Gus ha trobat la flaca d'e-Catalunya: el resgistre d'usuaris. Una flaca que rebel·la una relació impossible? La relació entre una administració jerarquitzada i que funciona verticalment i una xarxa (Internet) amb múltiples nodes de difusció i que funciona horitzontalment. Hi ha molta teca per discutir aquí. Gràcies, Gus!

    ResponElimina
  12. Aquesta per mi és la gran qüestió: estem disposats a l'Administració a acceptar el fons del que significa compartir coneixement? ¿El canvi que comporten les TIC és només formal? El més habitual és que com a treballadors vivim per part de la jerarquia la resistència a compartir informació. Continuem amb la idea que informació és poder. Sóc optimista de mena i penso que el camí serà llarg però ben segur que profitós i imparable.

    ResponElimina
  13. Dit a la llaga, Mercè. Tant pel que fa a l'Administració pública com pel que fa a les persones. Compartir implica manifestar-se en públic i més d'un/a, en fer-ho, posa en evidència mancances. Potser hem de guanyar en honestedat i perdre en vergonya...

    ResponElimina
  14. Jo també publicaré el meu bloc, gràcies a aquesta pàgina tinc les bases, ara només haig de donar un petit pas

    ResponElimina