divendres, 1 d’abril del 2011

10 anys de Viquipèdia en català

La wikipedia és el més famós dels wikis. Hom la sol conèixer com a eina de consulta. Però hi heu editat? Sabeu que qualsevol persona pot iniciar-hi l'escriptura de qualsevol article de qualsevol matèria? Sou conscients que si hi trobeu qualsevol dada inexacta vosaltres mateixos la podeu corregir?

Una de les grans troballes del projecte wikipedia és la possibilitat d'anar saltant d'un article en una llengua al mateix escrit en una altra llengua a través del que s'anomenen interwikis.



Un exemple. Si busqueu informació sobre el conte de Hermann Melville, Bartleby, l'escrivent a l'edició catalana i el que hi heu trobat us sembla escàs, podeu fer ús dels enllaços a altres edicions en altres llengües que trobareu a la dreta de la interfície, p.e. a l'anglesa. Ei! I després ampliar l'entrada de l'edició catalana traduint.

Una altra prestació molt interessant és la possibilitat de descarregar-se articles en pdf. Una gran utilitat si voleu anar de viatge i fer-vos la vostra pròpia guia.

Ah! L'edició catalana acaba de fer 10 anys.

8 comentaris:

  1. Es molt interessant això de poder consultar el que hi ha penjat en altres idiomes. Ens pot donar diferents punts de vista i ens obre encara més les portes al coneixement...... fa por tot plegat com més saps més veus que no saps res.....

    ResponElimina
  2. Sembla molt útil això de les interwikis. Poder fer una cerca i després comprobar si en altres idiomes la informació és la mateixa o més àmplia.

    ResponElimina
  3. El principal problema que li trobo a la Vikipèdia és que no saps mai quin grau de certesa té la informació que hi consultes. Hi ha ocasions en què és del tot acurada però també hi ha entrades que contenen informació manifestament errònica.

    ResponElimina
  4. La wikipedia és l'enciclopèdia dels meus fills, és el seu lloc preferit per a consultar i fer els treballs escolars.
    Molt interessant és el tema dels interwikis i també el poder disposar d'aquesta eina de consulta en català.
    Un altre aspecte positiu és el seu dinamisme; ja què la realitat no és estàtica, el poder anar evolucionant li dóna un gran valor.

    ResponElimina
  5. La veritat és que si faig una consulta a Google sempre trobo resultats a la viquipèdia i moltíssima informació. La possibilitat de traducció en diferents idiomes i poder descarregar documents en pdf em sembla genial... Important, però, és la responsabilitat i seriositat dels que hi col·laboren...
    aagur

    ResponElimina
  6. Felicitats per aquests 10 anys! La viquipèdia és una eina molt útil i espero que estigui molts anys més.

    ResponElimina
  7. Trobo molt interessant això de les interwikis. El fet de veure diferents maneres de definir un mateix concepte, enriqueix el lector ja que potser ho té més entenedor explicat d'una manera que d'una altra i, possiblement, pot trobar conceptes més definits en algun altre idioma.
    Tanmateix, m'amoïna que hi pugui haver entrades incorrectes!

    ResponElimina
  8. La wikipèdia és una eina molt útil quan busques informació ràpida sobre qualsevol tema. Enhorabona per aquests 10 anys i que siguin 10x10 més!!!!!

    ResponElimina