diumenge, 24 d’octubre del 2010

Un wiki per fer valer la llibertat d'expressió o per atemptar contra la seguretat?


Wikileaks acaba d'alliberar, és a dir, ha publicat informació que, fins ara, havia estat considerada reservada per qüestions de seguretat als membres autoritzats del govern dels EUA sobre la guerra de l'Irac.

Tornem, doncs, a parlar de vells drets i nou món. Els periodistes disposen d'un poderós mitjà a Internet per publicar-hi, sense pressió dels lobbies, la informació que han aconseguit i que afecta drets humans. Què han de fer: callar o dir-ho? Qui ha de prevaler en la lluita entre el dret a la seguretat i la llibertat d'expressió?

12 comentaris:

  1. Crec que amb la llibertat d'expressió ha de servir per a poder dir allò que alguns amaguen per poder seguir fent el que volen, amagant la veritat a la gent i sumergir-los en una profunda ignorància

    ResponElimina
  2. Sempre que els drets humans es vegin trepitjats, la llibertat d'expressió a de servir per a mostrar allò que no s'hauria d'haver produït mai, per a que els crims no siguin impunes. Seguretat si, però no a costa de vides humanes.

    ResponElimina
  3. És un tema molt delicat perquè a part de la denúncia d'uns fets punibles, el portar-ho a la llum pot comportar una reacció en cadena de repercusions imprevissibles que poden ser pitjors que les seves conseqüències.Aqui entra en acció l'ètica dels professionals de la informació i la seva anàlisi de la situació perquè els grans poders, els productors dels fets més desastrosos de la humanitat mai surten perjudicats, però així, sempre hem de callar?

    ResponElimina
  4. Crec que la llibertat d'expressió és imprescindible, però sempre respectant certes normes de comportament i el dret a la intimitat de les persones.
    En el cas d'informació com aquesta la seva publicació hauria de servir per millorar les cose

    ResponElimina
  5. El que no és pot fer és utilitzar la denominació de "documents secrets" per violar els drets humans. Això s'en diu abús de poder. Per tant aquests fets han de sortir a la llum pública i han de ser penalitzats degudament.

    ResponElimina
  6. En aquest cas concret en que la gent està molt sensibilitzada per la guerra de l'Irac i després de les moltes manifestacions en contra d'ella crec que és important saber perquè s'ha fet, què s'ha fet i què se'n ha tret. Si aquests documents "reservats" donen llum a aquestes preguntes sí que cal la publicació. Si qui les publica només busca sensacionalisme i no la solució dels problemes greus que ha suposat la guerra no ho trobo correcte

    ResponElimina
  7. Si bé és cert que en la ignorància de vegades es viu més feliç, no podem tancar els ulls davant de fets com aquests, tant inhumant i imperdonables. Ja està bé que hi hagi gent valenta capaç de fer públic allò que alguns volen tapar. Ara cal observar quines seran les conseqüències de tot plegat.

    ResponElimina
  8. El dret a la seguretat de qui? Cansa una mica que sempre t'estiguin fent callar amb la por. No s'ha de confondre seguretat amb la censura i menys encara amb l'ocultació de delictes.

    ResponElimina
  9. És cert, la seguretat de qui ? en aquesta guerra han mort més de 100.000 persones de les quals el 60% eren civils. On és el respecte als drets d'aquestes persones ? Jo sóc partidària que l'opinió pública conegui aquests fets i que se'n demanin responsabilitats.

    ResponElimina
  10. Estic completament d'acord amb Montse, està molt bé accedir a tot tipus d'informació però s'ha de tenir una mica de cura amb les repercusions que poden sorgir, no només a nivell d'aquest cas sino de tots en general.

    Si realment serveix per a que apareguin mesures per a que no hi hagin aquest tipus de guerres, perfecte. El que està clar es que qui més perd en una guerra sempre son els civils, aquells que no tenen culpa de res i no tenen mitjans per a la defensa.

    ResponElimina
  11. Penso que la llibertat d'un mateix acaba on comença la llibertat dels altres i s'ha d'anar molt en compte quan pel mig es barregen temes de seguretat nacional. Quan es convoquen eleccions ens ofereixen la possibilitat d'elegir aquella persona que ens inspiri més confiança, evidenment que ens poden fallar de la mateixa manera que ho pot fer un cirurjà (per dir alguna cosa)i fins i tot ells també ens oculten informació. No ho vull justificar sencillament ho vull entendre.

    ResponElimina
  12. La llibertat d'expressió hauria de ser a l'abast de tothom, però molts cops es confon llibertat amb llibertinatge i això no s'ha de permetre. Les teves llibertats no han de servir per anul.lar les llibertats dels altres però si per denunciar quan s'estan cometen abusos contra els drets fonamentals de l'ésser humà, sigui del país que sigui.

    ResponElimina